Drożdżowa bułeczka z dziurką w środku zwana bajglem, najczęściej serwowana jest w formie kanapki. Bułkę można wypełnić rozmaitymi dodatkami, zjeść na słodko lub na wytrawnie.
Bajgiel najczęściej występuje z posypką; znajdziemy go w wersji z sezamem, solą morską, makiem, siemieniem lnianym, czarnuszką, płatkami owsianymi, kminkiem.
Poniżej kilka propozycji na pyszną kanapkę z bajglem:
- pesto z bazylii, mozzarella, pomidorki cherry
- pasta jajeczna, koperek, ogórek kiszony
- tuńczyk, pomidor, rukola, krążki cebuli
- jajko sadzone, sałata lodowa, wędzone plastry boczku, ser
- serek śmietankowy, ogórki, rzodkiewki, kiełki
Bajgle mogą nam towarzyszyć przez cały dzień. Od śniadania, aż po….deser. Tak! Polecamy wykorzystać te składniki :
- ser biały, żurawina, migdały
- serek ricotta, konfitura malinowa
- masło orzechowe, banan, cynamon
Bajgle stały się symbolem Nowego Jorku, lecz nie każdy wie, że ich historia ma swoje początki w rodzimym Krakowie.
Ale o tym innym razem…..