Bajgiel – co to jest i jak go jeść ?

Drożdżowa bułeczka z dziurką w środku zwana bajglem, najczęściej serwowana jest w formie kanapki. Bułkę można wypełnić rozmaitymi dodatkami, zjeść na słodko lub na wytrawnie.

Bajgiel najczęściej występuje z posypką; znajdziemy go w wersji z sezamem, solą morską, makiem, siemieniem lnianym, czarnuszką, płatkami owsianymi, kminkiem.

Poniżej kilka propozycji na pyszną kanapkę z bajglem:

  • pesto z bazylii, mozzarella, pomidorki cherry
  • pasta jajeczna, koperek, ogórek kiszony
  • tuńczyk, pomidor, rukola, krążki cebuli
  • jajko sadzone, sałata lodowa, wędzone plastry boczku, ser
  • serek śmietankowy, ogórki, rzodkiewki, kiełki

Bajgle mogą nam towarzyszyć przez cały dzień. Od śniadania, aż po….deser. Tak! Polecamy wykorzystać te składniki :

  • ser biały, żurawina, migdały
  • serek ricotta, konfitura malinowa
  • masło orzechowe, banan, cynamon

Bajgle stały się symbolem Nowego Jorku, lecz nie każdy wie, że ich historia ma swoje początki w rodzimym Krakowie.

Ale o tym innym razem…..